Utomeuropeiska ALMA-pristagare

Totalt har tio utomeuropeiska författare och illustratörer fått ALMA-priset. Först ut var amerikanen Maurice Sendak, som fick dela priset med Christine Nöstlinger. Sendak är mest känd för sin bilderbok Till vildingarnas land – en bok som kommit att bli en klassiker.

2004 gick priset till Lygia Bojunga, en brasiliansk författare. Bojunga har både skrivit verklighetstrogna berättelser och berättelser om djur med mänskliga egenskaper.

Ryôji Arai är en japansk bilderbokskonstnär som blev tilldelad ALMA-priset år 2005 som han delade med Philip Pullman. Arai har skrivit och illustrerat olika slags bilderböcker – småbarnsböcker och nonsenslitteratur för att nämna några. Han har illustrerat egna och andras böcker.

2006 års ALMA-pris gick till Katherine Paterson, en amerikansk författare som började sin författarkarriär med att skriva religiösa läromedel. Hon övergick sedan till att producera bilderböcker och pekböcker, baserade på sagor och myter.

Den australienska författaren Sonya Hartnett – som fick ALMA-priset 2008 – släppte sin debutbok redan som femtonåring. Hon har skrivit ett tjugotal böcker för mindre barn, tonåringar och vuxna. Hennes ungdomsromaner ligger ofta i skarven mellan att vara ungdomsbok och vuxenbok, så kallad crossover-litteratur. Själv föredrar hon att inte dela in sina böcker i ålderskategorier.

Shaun Tan, från Australien, tilldelades ALMA-priset år 2011. Tan har en minst sagt mycket speciell bilderboksberättarstil. Han har skrivit bilderböcker för olika målgrupper och har även adapterat flera av sina verk till film och teater.

2013 blev det den argentinska mångsysslaren Isol som vann ALMA-priset. Förutom att Isol är bilderbokskonstnär jobbar hon också som serietecknare, grafiker, sångerska och kompositör.

2016 års pristagare var den amerikanska författaren Meg Rosoff. Hon har skrivit flera crossoverböcker men också några bilderböcker och en vuxenbok.

2018 var det den amerikanska författaren Jaqueline Woodson som fick ALMA-priset. Hon har fått flera utmärkelser för sin självbiografiska bok ”Brown Girl Dreaming”.

Årets (2020) ALMA-pristagare blev den sydkoreanska bilderbokskonstnären Heena Baek. Hon har publicerat tretton bilderböcker och tilldelats flertalet priser och utmärkelser.