Europeiska ALMA-pristagare

Det är totalt sju europeiska författare och illustratörer som har mottagit Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Den första redan år 2003, då priset delades ut för första gången. Priset gick då till den österrikiska författaren och illustratören Christine Nöstlinger. Nöstlinger debuterade 1970 med barnboken Eldröda Elvira. Debutboken fick bra kritik och vann till och med ett pris. Det blev startskottet på ett långt författarskap. Mer än 100 böcker hann Nöstlinger med att skriva under sitt yrkesliv som författare. Ungefär 70 av böckerna är översatta till svenska och de mest kända böckerna i Sverige är de om Frans och om Mini.

2005 delades ALMA-priset ut till den brittiska författaren Philip Pullman. Philip Pullman är främst känd som fantasyförfattare, men hans författarskap sträcker sig över flera genrer. Hans mest kända verk är fantasytrilogin Den mörka materian.

2010 var det den belgiska illustratören och bilderboksskaparen Kitty Crowther som kammade hem ALMA-priset. Hon har skrivit drygt 35 titlar och har även illustrerat böcker av andra författare.

2012 gick priset till den nederländske författaren Guus Kuijer. Guus Kuijer har skrivit ungefär 30 böcker och de flesta har blivit översatta till 10 olika språk. I sina böcker blandar han humor med allvar på ett mycket snyggt sätt. Bland hans mesta kända böcker finns de fem böckerna om Polleke, som har en pappa som är drogberoende och behöver sin dotters hjälp för att bli ren.

2014 fick för första gången en svensk ALMA-priset. Det gick då till Barbro Lindgren, en författare som har skrivit ungefär 100 böcker, de flesta översatta till cirka 30 språk. Barbro Lindgren har illustrerat många av sina böcker själv, men hon har också haft hjälp av andra illustratörer. Barbro Lindgren har skrivit böcker för alla åldrar, för de allra minsta barnen (till exempel böckerna om Max) och uppåt, och även ett fåtal böcker som riktar sig till vuxna.

Den tyske illustratören och bilderboksskaparen Wolf Erlbruch fick ALMA-priset 2017. Han har skrivit ett tiotal böcker själv, och har utöver dem illustrerat ytterligare ett femtiotal bilderböcker.

2019 gavs priset till den belgiske författaren Bart Moeyaert. Bart Moeyaert skriver väldigt brett och i många spridda genrer och han vänder sig till flera olika målgrupper. Bilderböcker, ungdomsromaner, tv-manus, dramatik och poesi är bara några exempel på vilka slags texter han skriver.