Åter till Cold Mountain

USA, 1860-talet, amerikanska inbördeskriget och en kärlekshistoria, det är vad Charles Fraziers bok Åter till Cold Mountain handlar om. Prästdottern Ada och Inman har precis blivit förälskade i varandra när amerikanska inbördeskriget bryter ut och Inman tvingas ge sig ut och kriga. Kort därpå dör Adas far, och de pengar han lämnar efter sig är inte längre någonting värda. Ada tvingas nu sköta jordbruket själv, vilket inte blir lätt då hon aldrig har varit delaktig i arbetet på gården utan ägnat sina dagar åt språkstudier, pianospel och broderi. Till sin hjälp får hon Ruby, en käck och arbetsam flicka som är villig att lära upp Ada. Ada i sin tur introducerar Ruby för litteraturen genom att läsa högt om kvällarna.

I vartannat kapitel får vi följa Inman. Han har blivit skadad och rymmer från sjukhuset. Han ger sig ut på den långa vandringen till Cold Mountain, hem till Ada, hans älskade. Inman möter många faror på sin väg, han råkar ut för plundrare och mördarband, men han möter också snälla och hjälpsamma människor.

Cold Mountain är en riktigt bra skildring av amerikanska inbördeskriget. I och med att författaren i vartannat kapitel berättar om vad Ada och Ruby har för sig och i vartannat skriver om Inman får läsaren se flera sidor av kriget.