Böcker

Skrift har funnits sedan urminnes tider på både sten och papyrus men boken som vi känner till idag, skapades först på 400-talet efter Kristus. Böcker har genom tiderna både gett oss kunskap, underhållit och utbildat oss.

Fördelen med att läsa böcker

Det finns en mängd bra fördelar med att läsa böcker! Om vi väljer att läsa en bok på fritiden, väljer vi den oftast efter intresse när det gäller valet av innehåll. På semestern kan det vara underbart att ligga på stranden och koppla av med en riktigt bra bok, eller när det ösregnar ute och åskan går. Böcker skapar ofta en mysfaktor och får oss att koppla av från stress och dagliga bestyr. Att läsa böcker sägs fungera som en terapi för att minska stress och oro och får oss att må bättre och slappna av. I vårt moderna samhälle finns det även ett enormt utbud av ljudböcker man kan lyssna på, eller e-böcker som är elektroniska böcker online. Genom den digitala revolutionen, kan man via internet få en näst intill gränslös kunskapsbank. Vill man gå en utbildning online kan man välja smarta e kurser som har alla verktyg inom hur man utvecklas i ett företag! Man kan lära sig ledarroller, presentationsstyrning samt en rad andra unika e-kurser för att utvecklas.

Bra att börja läsa tidigt i livet

Genom böcker tränas hjärnan att visualisera scenarier i till exempel en roman med beskrivande handlingar. I en spännande kriminalroman funderar man i förväg gärna ut resterande handling och vem som kan vara den skyldige i ett brott. Mycket beror på hur bra författaren är på att beskriva och berätta i sin bok. Böcker får oss att leva oss in i en handling och vi skapar inre scenarier i vår fantasi. Det är viktigt att läsa tidigt i livet då hjärnan ständigt utvecklas och behöver stimulans. Vi vet idag att läsande är viktigt för barns lärande och stimulerar fantasin. Barn som läser böcker på fritiden presterar även bättre i skolan. Vissa barn tycker inte om att läsa och vissa andra barn älskar att läsa böcker. Som förälder kan man hjälpa till i tidigt skede att skapa läslust. Det finns en mängd bra barnböcker som är både kreativa, roliga som kan fånga intresset hos barnet.

Böcker finner man inom alla områden från världens alla hörn. Det kan vara böcker i syfte att utbilda, böcker fyllda med vackra dikter, citat och poesi, bilderböcker, romaner eller noveller. Inom många hobbyområden finns det böcker med instruktioner och illustrationer. Ett exempel på detta är alla de kokböcker man finner på bokmarknaden med vackra, aptitretande bilder och recept. Även om man idag finner mycket online på internet, finns det alltid en viss charm med att ha riktiga fysiska böcker att läsa.