Att flytta böcker

Oavsett om man har väldigt många böcker, eller bara några få lite tjockare sådana kan man snabbt upptäcka att de blir svåra att flytta om man ska byta kontor eller bostad. Det finns dock sätt att underlätta flytten av böckerna på, men man kan behöva planera lite för att allt ska passa.

När böckerna blir för tunga

En låda som packas med böcker blir snabbt tung även om det inte är allt för många böcker i den. Ett alternativ kan vara att man anlitar ett företag med erfaren flytthjälp för att få hjälp med bärandet. De är i regel vana att bära tungt och dessutom har de utrustning med sig som kan användas för att köra tyngre lådor. Ofta har man inte själv kraftigare säckkärror eller liknande till hands och även med sådana kan det bli en del bärande om man ska flytta upp eller nedför trappor.

Göra sig av med böcker

Ett sätt att lära sig mer är genom att läsa böcker. Men ibland kommer man till det stadiet att man inte vill läsa om en bok, eller så känner man att man inte får ut mer av den. Det kan också vara skönlitteratur där man redan kan handlingen efter att ha läst boken. Då kan det vara klokt att göra sig av med böckerna innan man ska flytta. Man kan packa dem i kassar och ge dem till second hand-butiker. Ett annat alternativ är att starta en liten loppis där man säljer av saker man inte behöver efter flytten. Man kan också lägga upp annonser i sociala medier och skänka bort eller sälja böckerna den vägen.

Packa smart

I samband med en flytt är det inte fel att tänka på hur man packar. När det gäller just böcker kan det vara klokt att fylla en låda till hälften med dem och sedan lägger man kuddar, täcken eller lätta saker i resten av lådan. Se till att lådan går att stänga, och att man kan få in händerna bra i handtagen, annars blir det än jobbigare att bära.

Ett annat alternativ är att packa böckerna i pappkassar eller andra större påsar. Det kan vara smart om man inte har så många böcker. Man bör dock vara medveten om att påsarna lättare går sönder.

Bra förvaring av böcker

Kanske har man inte plats med alla sina böcker i den nya bostaden eller på det nya kontoret. Då kan det vara bra att ordna förvaring till de böcker man inte kan ta med sig. Plastlådor är bra eftersom skadedjur då får svårare att komma åt böckerna. Det allra bästa är om det finns förråd där väggar, fönster och annat är täta så att möss samt annat inte kan komma in och förstöra. Det är särskilt viktigt om man har böcker man är extra rädd om.