Borta med vinden och Scarlett

Borta med vinden av Margaret Mitchell från 1936 utspelas i Georgia under amerikanska inbördeskriget. Huvudpersonen är Scarlett O´Hara, den äldsta dottern till den irländske Gerald O´Hara som äger ett plantage, Tara. Scarlett är djupt förälskad i Ashley, men han ska snart gifta sig med sin kusin, Melanie. Istället gifter sig Scarlett med någon som hon inte hyser några som helst känslor för. När så kriget bryter ut förändras allt, och Scarlett tvingas anpassa sig till en arbetsam och slitsam tillvaro när hon försöker hålla plantagen igång.

Senare möter hon Rhett Butler som hon blir blixtförälskad i. Hon har då redan varit gift ett par gånger och har barn sedan tidigare, men det är först nu som hon upplever kärleken, och det barn hon får med honom är det första av sina barn som hon bryr sig om.

Alexandra Ripley har skrivit en fan fiction-uppföljare, Scarlett, till Borta med vinden. Scarlett och Rhett är fortfarande förälskade i varandra, men de är båda hårdnackade och deras förhållande spricker. Scarlett reser till Irland, där hennes far är uppvuxen. Hon påbörjar ett nytt liv, bygger upp en hel by och startar en pub.

Alexandra Ripley har verkligen lyckats skriva en värdig uppföljare till Borta med vinden. Scarlett är precis lika förtrollande som Borta med vinden.