Erotisk litteratur

Bland de många litterära genrer som finns idag är den erotiska litteraturen en av de mest spännande. Det har skrivits om erotik sedan antiken, och vissa erotiska romaner hör till världslitteraturens kändaste böcker, till exempel Lady Chatterleys älskare av D.H. Lawrence och Kama Sutra.

Många tycker också att det är kul att skriva egna sexnoveller och att läsa vad andra hittat på i samma ämne. Det finns mycket att dela med sig – oavsett om det är baserat på verkligheten eller rena fantasier. Eftersom just böcker är ett sätt att bredda kompetensen i olika ämnen kanske sexnovellerna till och med kan leda till ett berikat kärleksliv?

Erotik om krig

Inom genren erotisk litteratur finns det massor av underkategorier som till exempel HBTQ-litteratur, sexuella instruktionsböcker och självbiografier. Det finns också erotiska böcker där berättelsen löper mot en viss bakgrund som till exempel krig. Här brukar handlingen handla om det förbjudna, exempelvis par från fiendeländer, sexiga spioner eller vad som pågår mellan soldater. Andra epoker som det skrivits mycket ”erotica” om är Romarriket, medeltiden och framtiden.

Ett gemensamt syfte

Vilken miljö och underkategori det än handlar om är syftet med att skriva eller läsa erotisk litteratur upphetsning. Det är meningen att den som tar del av sexnovellerna eller romanerna ska känna sig eggad och att berättelserna ska ge extra krydda i livet. Det ledde till en del problem under framförallt 1800-talet då just sexualiteten blev mer tabubelagd. Gamla romerska skrifter begravdes i förrådsrum av arkeologer eftersom de innehöll ytterst sexuella skildringar i text och bild, och tidens författare fick maskera erotiken bakom mer acceptabla ämnesval. Bram Stokers Dracula var till exempel en skräckroman, men vampyrernas blodsugande var också en metafor för sexuellt umgänge och allt som var förbjudet.